Kaakkois-Suomen koulutusvientiklusterin jäsenet julkistivat koulutusviennin markkinointiin tarkoitetun sivuston maanantaina 18.1. Koulutusvientiverkoston aktiivisia jäseniä ovat Aikuiskoulutuskeskus Kouvola, ComDe Oy – Competence Development, DSR Group, Finedu-säätiö, Kouvolan seudun ammattiopisto, Kymenlaakson ammattikorkeakoulu ja ProAgria. Sivuston ovat tehneet opiskelijatyönä Kymenlaakson ammattikorkeakoulun opiskelijat. Kotisivu toimii markkinointi- ja viennin edistämistyökaluna ja se on tehty kahdella kielellä, englanti ja venäjä.
Kaakkois-Suomen koulutusvientiklusteri on perustettu kesällä 2014 Kouvola Innovation Oy:n toimeksiantona laaditun Koulutusvientiohjelman mukaisesti. Päätoimialoja klusterissa on seitsemän: maatalous, bioenergia, liiketalous, rakentaminen, terveydenhuolto, logistiikka ja teknologia.
Tilaisuuden avanneen Aikuiskoulutuskeskuksen toimitusjohtaja, rehtori Leena Kaivolan mukaan suomalainen ammatillinen ja ammattikorkeakoulutus on niin korkealla tasolla, että niille löytyy maailmalla tilausta ja markkinoita. Meillä on keinoja toteuttaa koulutusta tavalla, jota monissa maissa ei tunneta, kertoi Leena Kaivola. Kouvolan kaupungin kehitysjohtajan Harri Kivelän mukaan koulutusvientiteema on ollut pitkään esillä, ja alusta alkaen asioita on pyritty kehittämään toimijavetoisesti. Verkosto toimiikin nyt moottorina ja vuorovaikutusverkostona koulutusvientiasioiden eteenpäin viemisessä. Verkoston toiminta ja markkinointitoimenpiteet mahdollistavat niin yritysten kuin julkisenkin kentän mahdollisuuksia menestyä koulutusviennin saralla. Kaupungin näkökulmasta kyse on kumppanuuksista ja vuorovaikutuksesta ja kaupunki on toiminnassa mielellään mukana.
Koulutusvientiverkoston toimijat kertoivat tilaisuudessa konkreettisia esimerkkejä toteutuneesta koulutusviennistä sekä suunnitelmia koulutusviennin edistämisestä. Timo Malinen kertoi, että ProAgrialla on pitkä kokemus yhteistyöstä Venäjän kanssa ja viimeisten vuosien aikana esille on noussut markkinalähtöinen palvelutoiminta, valtaosin isojen maatalousyksiköiden uuden omistajuuden kehittäminen. ProAgria on toteuttanut mm. videokoulutusta nykyaikaisesta nurmenviljelystä Tomskiin Siperiaan. Finedu-säätiön kannalta jatkosuunnitelmat painottuvat rakennus-, kiinteistö- ja ympäristöalan koulutustarpeeseen Venäjällä. Kymenlaakson ammattikorkeakoululta puolestaan löytyy osaamista ja vientihalukkuutta kaikkiin verkoston osaamisaloihin. Toteutuneista koulutusvienneistä elinvoimaisin on voimalaitossimulattorikoulutus, jota on viety mm. Koreaan ja Puolaan ja neuvottelut ovat parhaillaan käynnissä Brasiliaan ja Ukrainaan. Aikuiskoulutuskeskus tekee aktiivista koulutusvientityötä autourheilun ja motorsportkoulutuksen työelämätoteutuksessa. Kouvolan seudun ammattiopistolla on alkamassa biotalouden koulutusvienti Ghanaan sekä ilmailualan koulutuksen aloittaminen englanninkielisenä. Virve Obolgogiani ComDe:sta toimii koko verkoston integraattorina ja järjestää mm. koulutusmatkoja (StudyTours to Finland) Venäjältä Suomeen. Kyselisiä vierailuja on toteutettu myös Kouvolan alueelle ja ne ovat johtaneet koulutusviennin edistämiseen alueen oppilaitoksissa.
Sivuston osoite: www.ecsef.fi
Lisätietoja: Virve Obolgogiani, puh 040 7674212, virve@comde.fi