Kouvolan Aikuiskoulutuskeskus ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu käynnistävät Sirkkaa sopassa -hankkeen, jonka rahoittaa Sitra. Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä hyönteisalan yritysten sekä hyönteisraaka-aineen käyttöön erikoistuneiden ammattilaisten kanssa. Hankkeen toteuttaminen alkaa marraskuussa 2017 ja tuloksina syntyvät koulutuskokonaisuudet ovat oppilaitosten käytettävissä osana normaalia koulutustarjontaa viimeistään keväällä 2019.
Sirkkaa Sopassa -hankkeen tavoitteena on
- lisätä kouluttajien osaamista liittyen hyönteistalouteen ja hyönteisraaka-aineen käyttöön
- kehittää uusi hyönteistalouden koulutuskokonaisuus ravitsemisalan ammatillisen koulutukseen
- luoda verkostoja ravitsemisalan ammattilaisten ja hyönteisalan tuottajien välillä
- edistää hyönteisraaka-aineen käyttöä suurtalouskeittiöissä
- tuottaa työmarkkinoille uutta osaamista omaavaa työvoimaa
- lisätä kuluttajien tietoisuutta hyönteisraaka-aineesta proteiininlähteenä
Hankkeen tuloksina ammatillisen toisen asteen ja ammattikorkeakoulun ravitsemisalan kouluttajien hyönteistalousosaaminen lisääntyy, syntyy uutta oppimateriaalia ja koulutuskokonaisuuksia ja oppilaitosten, työelämän, yritysten ja sidosryhmien sekä kuluttajien tietoisuus lisääntyy.
Hanke toteutetaan Sitran rahoituksella Kouvolan Aikuiskoulutuskeskuksen (koordinaattori) ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun yhteistyönä ja lisäksi ravitsemisalan kouluttajille suunnattuihin koulutuksiin ja hankkeen tulosten arviointiin osallistuvat myös Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston ja Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän kouluttajat. Tiedonvaihtoa ja muuta yhteistyötä tehdään myös Kouvolan elinkeinoyhtiö Kouvola Innovationin, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksian sekä Lounais-Suomen ammattiopisto Novidian kanssa. Yritysyhteistyökumppaneita ovat mm. Team Entis, Entomophagy Solutions Oy, Pohjolan Hyönteistalous Oy sekä yrittäjä, hyönteiskokki Topi Kairenius.
Lisätietoja 30.10.-1.11.2017:
kehitysjohtaja Tuija Arola, tuija.arola@kvlakk.fi, puh. 040 849 3838
Taustaa
Hyönteisten tuotanto voi tulevaisuudessa muodostua tärkeäksi osaksi kotimaista kiertotaloutta. Yksi hyönteispohjaisten elintarviketuotteiden suurimmista eduista on niiden pienempi ympäristökuormitus verrattuna perinteisiin eläinkunnan tuotteisiin.
Suurtalouden ruokapalvelut kuten päiväkodit, koulut ja työpaikkaruokalat ovat keskeinen kanava tehdä uutuustuotteita tutuiksi suomalaisille. Mikäli uusien raaka-aineiden käyttöä suurtaloudessa ja ravintoloissa halutaan lisätä, tulee alan ammattihenkilöstöllä olla raaka-aineen käytössä tarvittava osaaminen. Tällä hetkellä ravitsemisalan ammatillisesta koulutuksesta puuttuu hyönteisraaka-aineen käyttöön liittyvä koulutusosio.
Sen lisäksi että ruokapalveluhenkilöstön tulee osata hyödyntää hyönteisiä raaka-aineina, heidän tulee ymmärtää asiakkaiden suhtautumista hyönteisruokiin sekä pohtia omia asenteitaan ja näkemyksiään hyönteisruokatuotteisiin. Hyönteiset ovat Suomessa täysin uusi raaka-aine, jonka hyväksyttävyyttä on tarpeen selvittää ja käyttää tätä tietoa osana alan ammattilaisten koulutuksen suunnittelua.
Hyönteistaloudesta voi tulla Kaakkois-Suomeen alueellinen vahvuustekijä ja kannattavaa liiketoimintaa, joka synnyttää yrittäjyyttä ja työpaikkoja. Alueella on jo toimivia hyönteisalan yrityksiä ja kiinnostusta yrittäjyyden lisäämiseen. Verkostoimalla tuottajia, jalostajia sekä ravitsemisalan ja teknisten alojen ammattilaisia voidaan rakentaa kannattavia tuotantoketjuja jopa vientituotteeksi asti.